lunes, 28 de enero de 2013

Una altra frase, aquesta vegada de Shakaspeare.

He portat un cap de setmana de  bon cine... he vist Madrid 1987 de David Trueba( recomanable si de vegades necessiteu dosis discursives d´intel.ligència encara que siguin una mica pretencioses)

Ahir em vaig empassar sencera  la peli "Coroliano"( crec que s´escriu  així però no estic massa segur), dirigida i interpretada pel Ralph Fiennes.

El film és una representació moderna de l´obra de Shakaspeare però ambientada en els nostres temps i amb un respecte fidel al text.

La posada en escena és correcta  i les interpretacions molt bones ( una Vanessa  Redgrave immensa) però el contingut és absolutament  genial, amb cinquanta mil punts de  vista i interpretacions possibles.-

Em va impactar una frase que diu en el moment que demana el vot per  fer-lo cònsul al poble al qual menysprea per incult, volàtil, influenciable i terriblement cruel  quan no es tenen arguments  sobre els que sostenir la seva opinió.

La ira( fins i tot desproporcionada) contra els mesquins és una  constant en l´obra de l´anglès. De fet, crec que és una veritat com un  temple, que hi han molts als que no es deuria permetre   ni votar( sé que això no és políticament correcte però és el que penso)

La democracia( si no  va seguida d´una gran formació com a mínim en l´esperit crític),  no deixa de ser la  dictadura dels que et saben enganyar.-

Bé , no us dono més la tabarra.... la  frase que diu és:


"Prefiero ser un  sirviente a mi antojo que un  gobernante al  suyo"

20 comentarios:

  1. Una bona frase, i una bona reflexió i recomanació. Ho tindrem tot en compte.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. La peli del Trueba esta molt i molt be. M' han dit que ja esta penjada a internet pero que consti que jo no t' he dit res eh...
      petons

      Eliminar
  2. De la democràcia i del que ens volen vendre com a democràcia se'n podria parlar molt.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Que em prenguin per gilipolles em posa un pel nervios.
      Nomes volen remats obedients.. ara toca llegir Millenium, ara toca les punyeteres ombres....
      en fi.. en certa manera em puteja que els blocs siguin una delicatessen en comptes de ser el pa nostre de cada dia.
      Petons

      Eliminar
  3. Vaig veure fa quasi un any Coriolà al teatre, crec que dirigit pel Rigola. L'obra i la representació que en va fer no em va agradar, però em va impactar molt la història i els punts de vista dels diferents personatges. Va ser un bombardeig de frases que no vaig poder pair. Una d'aquestes era la que tu dius, que no tothom hauria de poder votar. Ho vaig trobar genial, encara que sigui molt "antidemocràtic". No sabia que hi havia aquesta pel·li. Miraré si la trobo i em trec el mal record que em va deixar l'obra.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. De vegades al Rigola se li anava una mica l,olla. El contingut de Shakaspeare ha de ser entre mesurat per poder entendre i alhora escenicament atractiu perque la gent no desconnecti.
      Es molt i molt dificil. Per aquest motiu prefereixo les obres que fan al Romea que al LLiure.
      Un peto toxic, dels que encomanen l' enfermetat del sentiment

      Eliminar
  4. L'ira contra els mesquins, el voler veure-hi amb lucidesa, un bon resum de l'obra de Shalkespeare, que Salvador Oliva diu que és "Déu nostre senyor".

    ResponderEliminar
  5. Estoy totalmente convencida de que llegará un día en que nuestros gobernantes hagan campañas abiertamente de noeducación ( tipo a las campañas de salud bucodental de fluoración en los colegios) para que el capital humano que manejen sean aún más maleables y fáciles de adocenar (olvidarse del abecedario es el primer paso para dejar de leer), daran consejos para no razonar...

    Es escandaloso ,nos quieren ignorantes y lo peor es que lo están consiguiendo.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. se les ha de reconocer que son unos genios... La cultura al 21%, los programas minimamente interesantes son para insomnes.
      Pero lo peor es que el perro ha encerrado a las ovejas y el pastor puede escoger a su antojo a cual se comera primero.
      Como decia Dylan en su inmensa Things Have Changed, mi cancion de cabecera>
      La gente esta loca y los tiempos que corren son muy raros. Estoy cerrado a cal y canto, fuera de cobertura. Acostumbraba a preocuparme, pero las cosas han cambiado,,,,,
      Suerte que hay gente como vosotros , de verdad lo creo..
      un beso peque

      Eliminar
  6. gràcies enric per donar-nos material del bo per pensar !

    :-)

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. gracies a tu Joan.... vaig llegir el teu poema erotic de l, altre dia i em va flipar. Jo no n, he sabut fer/ne mai. Es la meva assignatura pendent.
      i mira que m' agraden les dones.... be, rectifico, m' agraden molt mes les dames, les deeses en les que el cos esta al servei de la seva intel.ligencia .
      Bona Nit poeta, reverencia

      Eliminar
    2. El dia que aconseguim muntar un altre recital poètic aquest homenàs i servidora, llegirem aquell SUPERPOEMA a dues veus. Estàs avisat!! Porta babero i fregona :DD

      (PD. Jo també vaig flipar)

      Eliminar
  7. No he vist la peli que dius, però la miraré, perquè crec que pot ser molt interessant, doncs és un reflexe del que està passant.
    Per altra banda, el meu pare té una frase amb un significat semblant:
    "Més val ser cap de sardina que cua de lluç"

    Una abraçada!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. i te tota la rao del mon.
      A mi em va agradar molt. Es increible com un text de 500 anys pot ser tan actual.
      Encantat de veure't per aqui.
      Salut!!!

      Eliminar
  8. "Coriolanus" crec que es diu. Els crítics coincidèixen en que les frases de la peli estàn bé, com la que tu resaltes, però en canvi l'acció que acompanya el text no es gran cosa...

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Suposo que el director no vol distreure a l' espectador del text. No caure en l' error que va fer Kenneth Branagh en el seu Hamlet. Pel meu gust quan mes austera sigui la posada en escena, tractant/se de Shakaspeare, millor.

      Encantat de veure't per aqui
      Salut company...

      Eliminar
  9. Jo llegixo Shakespeare a casa, i en dvd quan puc (i me dixen). Aquests noms preciosos (Romea, Lliure) els he d'ensumar de lluny. Durant un temps de la meva vida em vaig anar empassant els magnífics de la BBC amb la RSC, que els brodaven. He plorat llegint El Rei Lear, i amb Macbeth, i encara Hamlet em té totalment lligada de mans i peus.
    Però m'agrada la frase. Durant molt de temps me la vaig haver d'aplicar.Ara, finalment, faig de servidora de mi mateixa, i hi he sortit guanyant: el dia 19 ve a la meva escola lo JESUS TIBAU!!

    Lots of kisses, in scented dishes.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Jo tinc el William de capçalera, sobretot quan necessito entendre i creure que hi ha hagut gent que gràcies a Déu tenien el do de la lucidesa.
      a lot of kisses too,

      Eliminar