jueves, 2 de junio de 2011

A prop de la finestra

Era dimarts al matí. Plovia. Havia tingut un dia horrible dilluns i m´esperava un altre d´igual. Desanimat i dolgut per un fet puntual que va passar a la  feina, anant i tornant vaig escriure aquest  relat.

El seu punt de partida   va ser el Bea´s song dels Cowboy Junkies. Vaig imaginar-me algú  absent , massa lluny per atrapar-lo.

De fet el nom de Jane i John dels meus  relats venen del grup canadenc. Jane, per la versió que van fer del Sweet Jane del Lou Reed i John per aquesta  cançó.

Sempre m´ha impactat la frase: "and John´s at my side but he is not noticing that I´m drowning"( en John està al meu  costat però no s´adona de  que m´estic afogant).

A veure si us  agrada:


A prop de la  finestra
La Jane estava massa a prop de la finestra. El seu alè l´entel.lava  amb la parsimonia de qui juga gentilment a perdre´s . Com una nena entremaliada acostava el seu nas al vidre  per sentir el fred que podía fer fora. Només en tocar-lo va sentir com els milers de gotes de pluja que hi tenia dibuixades se li traspassaven a la pell, estremint-la, recollint tots els seus sentits i portant-los profundament lluny.
S´hi va quedar una estona, encongida  en la palidesa del seu propi captiveri. Seria injust dir que estava trista. Moltes  vegades no podem definir-nos tan concretament. Seria una sort fer-ho però no sempre  som tan bons.
Només volia que passés, que el temps desauciat i mandrós l´abandonés i la plantés en una altra cosa, alguna cosa que no la fes pensar, sense records als que trobar en falta.
El cel que podia  veure més enllà  del vidre pintat de puntets de pluja era  el proper joc al que jugaria. Tres tonalitats de grisos  muntant-se descarats en núvols deformes, agresius en l´immensitat  que els protegia. Quin d´ells seria el primer en deixar-se caure?  Per què es poden veure les coses venir i no podem evitar-les?
Però així que els minuts no passaven, la Jane es va retirar de la finestra. En un ritual letàrgic es va imposar un somriure, un somriure que ni volia ni necessitava.
Les coses són les que són, només hem d´esperar que se´n vagin. I si se´n van, se n´aniran com  han vingut.  Sense saber com ni quan.  
Els il.lusos s´auto-convenceran que ho poden  fer. Els sensats  es conformaran en creure´s llegitimats per tenir  una mica més de sort.
 En John li va demanar que li passés  la tovalolla, renegant dels deus minuts que havia  perdut fent el ronso en els llençols. Hi havia massa hivern  en ells  i tot el seu perfum per desprendre´s.
La Jane  va agrair-li que la treiés  de prop de la finestra. Va estar inusualment  comprensiva i fins i tot  va demanar un petó a canvi de la tovalolla.
La Jane sabia que, irremediablement,  voldria  i   tornaria a perdre´s.
 I tant de bo fos davant d´una finestra.  En John no es mereixia adonar-se que ella , en molts moments, no hi era .

No hay comentarios:

Publicar un comentario