Quan vaig acabar de llegir “Les particules elementals” , fa un parell d´anys, havia de concloure que estava davant d´un autor raret, que a l´igual que Roth i McCarthy( Auster es una papallona inofensiva) , tenien una visió desoladora del nostre món actual però molt més acotada, molt més sincera i propera alhora, i per tant molt més terrible.
La manera d´escriure de l´últim premi Goncourt és curiosa, barreja una precisa descripció técnica amb una pretesa vocació científica. De fet és irònic i de molta mala llet que en els agraïments del llibre hi figuri la Wikipèdia. Sembla aparentment que vulgui omplenar les pàgines del llibre amb una explicació científico-històrica de qualsevol detall insignificant pel relat. Vaig riure molt quan en observar un cadáver l´escriptor es va polir mitja página del llibre relatant la vida de les mosques. És veritat que semblava ben bé que calqués l´explicació senzilla i didáctica que fa l´enciclopèdia digital. Les mosques petites no és que siguin joves, sino que han estat mal alimentades….
La trama del llibre és tan senzilla com explicar la historia d´En Jed Martin , “un artista”, un fotògraf que va tenir èxit fotografiant mapes Michelin i que es va fer ric pintant olis de professions i que va acabar la seva vida fent muntatges videogràfics de plantes. Entremig hi han poques coses, un calentador, un pare en els sopars de Nadal, una mare suicida , dues amants curtes i escadusseres, una cap de premsa, un galerista, un assassinat , dos policies i per suposat un ampli catàleg de tècniques fotogràfiques i pictòriques explicades directament del seu manual d´instruccions.
Quan vaig acabar de llegir-lo li havia de donar les gràcies que m´enganxés i entretingués amb tanta informació ( ara sé el que és un Bichon) . El molt cabró però també em va fer una putada. Va confirmar el meu més terrible dels presagis.
La única cosa que ens pot deslligar del mapa i del territori som nosaltres mateixos. Podem optar entre integrar-nos i formar part del rapidíssim engranatge del temps, de l´orfanatge emocional, de la banalitat dels plaers, del sexe pel sexe, de l´obstinació pel treball. Ningú quede indemne, ni el pobre Michou, ni els mediocres ni els artistes. El discurs que escollim podrá ser més o menys entenedor.-Tant se val-
Però del que ens parla es de la gran solitud , l´ aparaulada , la que no ens expliquen, la que no sabem veure.
I quan tot s´acaba només em lleva una necessitat íntegra d´abraçar algú. Tots hi són però fan la seva amb una felicitat relativa.
Aquesta tarda el vent pentina la pineda amb la colònia que acaba de deixar la pluja. No ho sabré mai pintar i a la cámara Nikon se li ha acabat la batería. La batería és recargable, de liti.
http://www.amicsdelsmedia.cat/la-premsa-escrita-per-lintellectualite
ResponderEliminar