Avui tenia una interessant conversa sobre si els capricorn eren o no freds i excessivament racionals. Amb una rapidesa que m´ha sorprès fins i tot a mi ( masses cafès Bagué masses) he arribat a concloure que realment l´emotivitat i la racionalitat no són sempre antagònics.-
Si prenem la premisa de que ningú és perfecte i que tothom té el dret a equivocar-se, l´excessiva emoció ens pot dur a fotre´n una de grossa, donar una desproporcionada i moltes vegades incorregible resposta.
Mai m´he cregut aquells o aquelles que diuen… “no em facis cas que estic una mica boig/boja”. Els grillats de veritat mai s´excusen. Els insegurs, els incompetents i els covards , si.
L´emoció és la més preciosa de les drogues que un pot tenir, sense cap dubte. Però com a tal droga s´ha de saber controlar perque no ens superi, però sense amagar-la, sense avergonyir-nos, sense ignorar-la, sense excusar-la. I aquí entra la racionalitat com una conseqüència per preservar-la.
Tot aquest comentari ve a rotllo per un episodi d´un passat breu que vull fer premeditament imprecís però que us serà familiar.
Quan una parella o dos amics es barallen sempre hi ha un tercer que hi fot baça. Normalment acostuma a ser un ésser essencialment gandul que es limita a sentir-te ofès si el seu amic és el vilipendiat . Si un està enfadat, aquest encara ho està més( i és mes cruel perque la crueltat necessita de la fredor del que ni li va ni li ve).
Si un es rigorós en aquesta conducta (moral i socialment acceptada com a noble) s´hi amaguen molts punts obscurs que s´han de valorar i tenir en compte. NO dic ni molt menys que sempre sigui així però:
Pot ser una excusa perfecte per donar-nos un motiu per donar-li rendes a la nostra ira , causada per altres motius.
Pot ser simplement per fer-nos ser protagonistes d´alguna cosa.
Pot amagar la terrible frustració de que aquella intensitat emocional que es sempre la que genera la baralla “el amiguito o la amiguita” no la tindrà en la vida .
No cal que siguem unes ONEGES ni la Mare Teresa de Calcuta però si una mica seriosos. Si el nostre amic és el malalt , acompanyar-lo silenciosament en la seva enfermetat és lloable però només maleir-la i odiar –la és ridiculament absurd i sobretot, inútil .-
Si realment volem curar al nostre amic dels seus mals ens haurem d´apropar a l´altre, a l´enfermetat, estudiar-la, escoltar-la, analitzar els seus símptomes i indagar en ella mateixa la seva solució. Hi ha un risc evident d´infecció però les respostes només poden millorar els anteriors diagnòstics.
És veritat que això dona més feina… si si… però…. potser li podrem dir que és menys greu del que ens pensaven. Segurament li podrem dir que tots dos estan malalts. Però també el podrem esbroncar si el nostre amic fot cuento….
Tinc ganes d´anar a dormir. Demà em toca vestit de gala… Es curiós com les coses conflueixen… això va passar dilluns i dimarts em comprava un llibre( que ja comentaré quan l´acabi ) d´un escriptor irlandès que deia :
“.. Tambien me comprende hasta un punto que causa desasosiego y no me consiente mis debilidades y excesos tal como hacen los otros que me conocen menos y, por tanto, me temen más.”…. Toma ya!
Bona nit….
No hay comentarios:
Publicar un comentario